:: ANSSI TIKANMÄEN ORKESTERI (ATO)
:: FILMIORKESTERI (ATFO)
:: DISKOGRAFIA
:: BIOGRAFIA
:: ELOKUVAMUSIIKKI
:: NÄYTELMÄMUSIIKKI
:: YHTEYSTIEDOT
:: LINKIT
:: AUDIO
:: VIDEO
 
:: IN ENGLISH
ELOKUVAMUSIIKKI

Anssi Tikanmäki kiinnostui elokuvamusiikista 70-luvun vaihteessa. Aiemminkin Tikanmäki oli jo kuullostellut monien, niin suomalaisten kuin ulkomaistenkin elokuvien musiikkiraitoja, mutta lopulta Ennio Morriconen säveltämä musiikki elokuvaan "Hyvät, Pahat ja Rumat" antoi kipinän, joka jäi kytemään.

Tuosta hetkestä kymmenisen vuotta myöhemmin Tikanmäki saattoi itse aloittaa elokuvamusiikin teon, kun suomalaisen uuden polven ja uuden elokuvan voimahahmot Mika ja Aki Kaurismäki pyysivät häntä tekemään musiikin Mikan ohjaamaan ja Akin kirjoittamaan elokuvaan "Arvottomat" (1982). Arvottomat oli lähtölaukaus uudelle suomalaiselle elokuvalle.

Sittemmin Anssi Tikanmäki on säveltänyt musiikin useisiin veljesten elokuviin, etenkin Mika Kaurismäen ohjauksiin, kuten "Klaani", "Rosso", "Cha cha cha" ja "Paperitähti". Myös joukko muita ohjaajia, kuten Anssi Mänttäri on ollut kiinnostunut Tikanmäen tavasta luoda elokuvan sävelmaailmaa.

Kotimaisten alkuperäistuotantojen ohella Tikanmäki on säveltänyt musiikkia myös useisiin vanhoihin mykkäelokuviin, ja esittänyt niitä oman filmiorkesterinsa kanssa.

JuhaTikanmäen toistaiseksi mittavin elokuvasävellystyö on 1999 valmistunut ja Berliinin Elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut Aki Kaurismäen ohjaama mykkäelokuva "Juha". Anssi Tikanmäen säveltämä Juha -elokuvan musiikki on merkkipaalu suomalaisen elokuvamusiikin saralla. Aki Kaurismäen ohjaamassa perinteisessä ja aidossa mykkäelokuvassa musiikki nousee merkittävämpään rooliin kuin tavallisissa elokuvissa.

Juhan musiikista on olemassa kaksi sovitusta: musiikin voi kuulla joko studioversiona tai live-esityksenä. Mm. Berliinin ensi-illassa mykkäelokuvien säveltämiseen erikoistunut orkesteri Anssi Tikanmäki Filmorchestra soitti elävän säestyksen elokuvaan.

Juhan musiikki on herättänyt myös kansainvälisesti huomiota. Se oli ehdokkaana Saksassa Bonnin elokuvamusiikin festivaaleilla nimekkäässä seurassa (mm. Hans Zimmer: "The thin red line", Philipp Glass: "Kundun", Lalo Schifrin: "Tango" ) kansainvälisen elokuvamusiikkipalkinnon saajaksi. Anssi Tikanmäki Filmorchestra ja Juha on ollut kysytty vierailija elokuva- ym. festivaaleilla ympäri Eurooppaa.

Klaani

 

 

 

Tikanmäki on palkittu Jussi-patsaalla Mika Kaurismäen elokuvan "Klaani" musiikista. Valtion elokuvataidepalkinnon Tikanmäki sai niinikään Mikan ohjaamasta elokuvasta "Rosso".Alla listaa Tikanmäen säveltämistä elokuvista:

Arvottomat Mika Kaurismäki 1982
Rakkauselokuva Anssi Mänttäri 1983
Klaani Mika Kaurismäki 1984
Rajankäynti Veikko Kerttula 1984
Rosso Mika Kaurismäki 1985
Kuningas Lähtee Ranskaan Anssi Mänttäri 1986
Lain Mukaan Lev Kulesov 1986
Greed Erich von Stroheim 1987
Yötyö Mika Kaurismäki 1988
Panssarilaiva Potemkin Sergei Eisenstein 1988
Cha Cha Cha Mika Kaurismäki 1989
Paperitähti Mika Kaurismäki 1989
Judex Louis Feuillade 1989
Mies Ja Elokuvakamera Dziga Vertov 1990
Raivaajat Sakari Mustanoja 1990
Boheemielämää Aki Kaurismäki 1991
Papukaijamies Veikko Nieminen 1992
Mustan Kongin Enkelit Jarmo Vesteri 1992
Kaivo Pekka Lehto 1992
The Last Border Mika Kaurismäki 1993
Der Letzte Mann F.W. Murnau 1995
Juha Aki Kaurismäki 1999
The Girl King Mika Kaurismäki 2015